Saturday, August 20, 2016

Pre Travel ....



Bila sebut pasal travelling bende pertama yang terfikir adalah Where to?? Cost??
Well that normal cos we need to know destination then only we can think the next step.
For me pre travel syndrome ni selalu terjadi. Banyaklah bende bende yang bukan bukan akan difikirkan dan dikhayalkan tetapi yang bestnya dari sini sesi "tabung" akan terjadi. Harapkan monthly income memang tak geraklah babe. So 1st thing we need to do is kaji dan terus kaji. Below is the things that I always do.

1) Tabung Travel
- Memang selalu tejadi tak kira la dalam atau luar negara. If the trip is happening for the following years, sila la bertabung lebih sket at least lepas untuk cost perbelanjaan flight ticket ker or plan B just in cast

2) Destination
- Bila orang sebut trip mesti ingat nak gi obersea jer. Apa kata sekali sekala kita majukan local brand plak kan. Biasanya dalam setahun akan ada trip local dan overseas, at least 1 tempat. Tetapi yang buatkan aku lemah dengan local destination ni "orang kita sendiri" yang menjahanamkan destination it self. Jangan sebut facilities lagi tau, aku pernah hampir nak gaduh ngan tour guide satu tourist company pasal sikap double standard pada local tourist. Ingat duit ringgit tak laku ker?? wei siapa bayar gaji korang eh.. marah kejap. Kalau kat obersea kita dapat lihat sendiri local dan tourist berbondong2 memenuhi shrine ker, sightseeing, Museum sebab memang tempat untuk orang melawat dan melihat kut. Tak faham la aku sikap certain orang yang punya mentaliti macam ni. Padahal boleh jadi sumber income kan?? hurmm

3) Flight
- Orang selalu fikir Air Asia adalah pilihan terbaik untuk jalan jalan. Memang pun!! sebab tambang murah. Full stop!! Kawan kawan selalu dok advise beli la time free seat. Haram!! Tak pernah dapat Zero seat pun. Propa jer. Pendek cerita AA memang murah kalu bayar tix and tax only. Tapi bila dah campur makan+seat+luggage tak yah masuk insuran boleh tahan juga price. Moral of the story airlines lain pun ada jer offer ticket murah kene rajin jer survey. Apeni aku tak suruh korang confirm tengok MAS jer. Aku kata airlines lain jugalah. Comparing price between airlines to airlines it's good activity tho'. Apa?? Skyscanner. Hurmm Apps ni memang elok tapi kekadang those yang memang low cost airlines memang takde dalam list. So why not rajin rajin google ala jari jer kut yang bergerak. Lol!!

4) Currency Exchange
- Bab ni yang aku selalu lemah. Bukan kira kira aku lemah. Tetapi bila lihat mata wang kita makin susut nilai compare negara negara lain. Pernah suatu ketika dulu, tukar nilai Bhat sama dengan nilai ringgit. Sekarang Nilai Bhat RM1.64 lebih tinggi dari ringgit. Macam mana nak melencong... ops!! melancong macam ni. Well like I said " bertabung" adalah jalan yang paling mudah. Tapi aku tak suruh la korang hari hari makan maggi. Tentukan prority anda terlebih. Setiap lebihan itulah tabungan anda. Jangan pula sampai ikat perut. Akak tak suruh Uolls!!

5) Safety and Security
- Kita sering lupa pasal bende ni. Padahal setiap negara itu ada criminal case masing masing cuma kita malas nak membaca dan ambil tahu. Yelah asyik terfikir macam mana nak abiskan musim bunga kat situ... musim sejuk kat sini.. Musim luruh kat sinun.. Musim panas jer kat Malaysia. Aikk!! My advise rajin rajin la amik tahu. Even negara paling selamat di dunia pun belum tahu selamat untuk kita sebab malang tidak berbau kan.. so sila rajin membaca

6) Hotel / Hostel / Airbnb dll..
- Sekarang terlalu banyak apps yang menawarkan pencarian accommodation di merata dunia. Ada yang offer " no fee" system. Maksudnya charge upon arrival. Harga ada yang semurah RM30 semalam untuk Hostel dan sehinggalah RM1000++ semalam untuk Hotel or more than that. However choice in our hand. For me sekali lagi safety is the main prority so bila sebut pasal keselamatan kawasan tempat penginapan itu amat penting. Contohnya berdekatan dengan Subway and paling tak suka shared bathroom. We not always lucky to have bathroom for ourself kan. Sebagai muslimah, toilet adalah tempat yang paling penting. That's why biar bayar lebih sket asalkan toilet is only for mine only. For subway plak, kekadang kita selalu travel solo2 iyalah nak jimat travel la seorang. Pilihlah tempat yang system transport berdekatan ngan tempat penginapan anda. Kita kan travel kadang sampai ke lewat malam. Takkan kita nak menapak jauh kut. Hurmm pilihan di tangan anda.

7) Itinerary
- Well i'm itinerary kind of person. So for this piece of paper I know where I'm heading. Pendek cerita Itinerary memang kene ada. Especially memang tempat yang kita teringin sangat nak pergi. Tak de itinerary buang masa wei .. plus tenaga lagi. Last min nanti semua gambar kat dalam cafe jer.. ops!!

8) Geng Bus Sekolah
- Ni yang kadang aku lemah. Like I said I'm kind of itinerary person. So setiap kali nak ke mana mana aku akan brief geng2 yang nak tagging along ni so dorang akan tahu our next destination. Tetapi aku dah pernah encounter geng yang buat sakit hati wei ikut ngan aku. Bersiap lambat.. masa dah terbabas nak follow itinerary apa macam tu. Siap boleh bahasakan aku balik. Makan hati jantung pisang wei travel ngan orang macam ni. Bila dah budget ke Langit, blame kita balik. Ko rasa tak apa aku rasa. Nak lempang kan. Podah!! pegi korang urus travel sendiri. Pandai sangat!! So aku rasa travel companion aku yang paling best adalah Mr Incik Husband. Tepati masa. Tak banyak cakap walau aku dah berleter menggalahkan laser. Bukan nak puji tetapi dia dah tahu betapa aku dah berusaha prepare travel backpack ktrg tu so dia just ensure transport and safety kitorang dalam keadaan yang ok. 

Well aku rasa cukup la 8 point dulu pre travel syndrome yang aku boleh kongsikan. Tetapi aku rasa travel ngan geng lelaki lagi ok kut banding ngan perempuan. Bukan nak double standard. Tetapi aku still prefer geng perempuan walau by end of the day mesti ada kes tarik2 rambut masam2 muka. Nama pun Travel with foe. Asam garam travelling kan. So that's all I can share today. Penat dok ketuk ketuk keyboard ni. Kalau ada yang aku teringat nanti to be add. 

Happy Travelling!!

Friday, August 19, 2016

Travel Itinerary


Rupa rupanya hari ini dah Friday.. Yay!! 😊😊😊❤️❤️ Tolong senyum sampai ke telinga..

Ok back to topic. Ramai orang suka pelancongan terancang dan ramai juga yang suka impromptu. Tetapi kalau dah pegi lebih dari 3 hari impromptu la sangat kan.. So for me I really into itinerary .. Siap plan A dan plan B in case all my schedule haywire. But the problem orang yang terlalu mengikut itinerary ni kene tepati masa. Hurmm Itu yang selalu jadi the 1st problem and mistake. 

Itinerary selalu bagi kita banyak bende in details. Especially direction and cost apatah lagi yang backpack. Even travel agent sendiri Ada itinerary for the day kalau mereka nak bawa jalan jalan. Siap kene tinggal siapa yang lupa diri especially shopping. 

So for me itinerary it's something about your self achievement sebab berjaya menyusun atur perjalanan di negara orang dengan sendiri. Once executed kira berjaya la itinerary tersebut sebab Ada certain orang tu siap bertahun dan berbulan mencari details sesuatu tempat dan kawasan pelancongan. That's why term "recce" wujud dalam industry pelancongan sebab itinerary. 

Therefore, jangan pandang mudah dengan itinerary. Dari bende yang kita conteng conteng tulah boleh scrap budget beli ticket flight, accommodation dll. Well once in a while kita boleh jadi tourist and traveller..

Happy Mapping!! 


Nota Kaki: Gambar takde kene mengene.. Ops Ada 😝😝

Friday, August 12, 2016

Preparation


My DIY Guide.. 
I can't say much as now my so cal "semangat" is like a fire.. 😅😅
Hopefully I won't get bored.. 
My first baby step before I post my passion.

Thursday, August 11, 2016

New Me..

From Today my walking diary will posting something that I've like to share and no more longer posting mellow story mory .. 
I won't delete the old posting but from today I will share my passion in this diary.. 
Tetiba excited walhal dah lama tinggalkan blog ni.. Woi sawang Woi..

Monday, May 18, 2015

Holiday oh Holiday

My mood to explore is activate!! This time  we're going to a new land 



1st thing we need to do is "book a flight" 


Then accommodation will play along 


Why I choose this hotel .. I love the contemporary and chic of this hotel. Will update more about this once we check in

Lastly.. We pray that the weather will be great so we can do a lot of activities and island hoping.. 


Saturday, March 7, 2015

Mata Oh Mata

Ini akibatnya bila orang degil tidak mahu mendengar nasihat.. 
This is what happen


Red Eye..


Now scratching the brainy head how to heal the vein burst...

And..

Become Harry Potter again...

Saturday, February 7, 2015

My To do List..

I guess everytime if I'm going somewhere,  "new" item is a must like clothes, shoes, bags etc which lead me to "broke" so for this time around I have done the same for my 8 days trip to my fav place "Korea"

Firstly, I've study again the place even I've been there for like 3 times include this year 


I've open back my LP and doing some research 

2nd.. Luggage bag


I've bought this new baby as I think it's a must for me since my suitcase I've given to my dad during their last visit 

  
My baby in her pinkish luggage cover with my fav #Rillakuma .. 

3rd item must have (God please help me) 
 
I really admire this Idol and currently buying all the things that she wearing and endorsed .. And the latest item she wear was Adidas but I'm not quite sure if it's AdidasNeo or AdidasCampus .. As long as it's the same pattern and color.. I'm dying now with my money flying all over.

4th item in the closet is bags.. All this while I'm into bagpack if I'm travelling but this time I choose to wear a small messenger bag 
I choose brown color or to be exact pastel color is my fav other than pink as that Anaida fav color.. Or striking red.. Ops!!

5th item in town... Sweater .. T-Shirt!!

I'm so lucky to get all this sweater below RM100 as the time I'm buying all this item was markdown sale so it's really worth to buy except for the Hard Rock Angkor that I bought over RM100 😂

Last item in my closet for this trip is muffler or scarf or warmer

No more long kind of muffler or scarf but I'm going for neck warmer and I'm getting 3 warmer with two shocking color pink and light green. Black is universal it's can goes well with anything. Last but not least, my blue Beanie hat.. All is below RM50.. I'm so bless when the time is give out my money to cashier, as all this winter/spring clothers/attire cost me less than RM200.. Thanks the markdown sale.

The only item that I'm recycle is my fav Trench Coat.. So I guess, see you guys in Korea in a few more weeks!!